Kajsija spada u koštunjavo voće koje se uvek s radošću konzumira. Sveže, suve, u kompotu, džemu, soku ili rakiji – sami odlučite na koji ćete način uživati u ovim slasnim voćkama. Uslužni prodavci sa Pijace Obrenovac pomoći će vam da odaberete samo najbolje.
Kajsije podstiču odbrambenu snagu organizma od infekcije, jačaju zube i kosti. Ako se jede pre obroka, kajsije dobro utiče na varenje, a zbog visokog sadržaja gvožđa preporučuju se anemičnim osobama. Zbog velikih količina vitamina A koje sadrži kajsija smatra se najboljim prirodnim saveznikom u očuvanju vida i zdravlja kože.
Osim magnezijuma, ovo koštunjavo voće obiluje i fosforom, što poboljšava funkcije mozga, a kombinacija ovih minerala dobra je i za normalizaciju krvnog pritiska. Sadrži vitamine A, B2, B3 i C, kao i korisne prirodne šećere i kalcijum.