Zaboravite na industrijske slatkiše – pravi Banana hleb je domaća klasika koja oduševljava svojom mekoćom i prirodnom slatkoćom. Ovaj recept je osmišljen da transformiše prezrele banane u nešto čemu se svi raduju. Bez puno šećera, sa zdravim sastojcima, a ipak toliko aromatičan da nestane sa stola za tren.
Banana hleb – Recept koji spaja slatko i zdravo u jednom zalogaju
Nema miksera, nema kompliciranih tehnika – samo dobra kombinacija banana, brašna, jaja i začina. Pa da krenemo da pravimo savršen Banana hleb!
Zašto baš Banana hleb i zašto ovaj recept?
- Prirodno sladak – koristi prezrele banane, smanjuje potrebu za dodatnim šećerom.
- Jednostavan i brz – bez miksera, sve ide u jednu šerpu.
- Hranljiv i zasitan – odličan doručak uz jogurt ili užina uz čaj.
- Prilagodljiv – dodaj orahe, čokoladu, suvo voće…
- Savršena konzistencija – spolja hrskav, unutra mekan.
Sastojci za savršen Banana hleb
- 3 prezrele banane (zrele s tamnim flekama)
- 2 jaja
- 80 g smeđeg šećera (može i bijeli, po ukusu)
- 80 ml ulja (suncokretovo, kokosovo ili maslinovo)
- 150 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- Prstohvat soli
- 1 kašičica cimeta (opciono)
- 50 g mlevenih oraha, lešnika ili čokoladnih kapljica (opciono)
Kako napraviti Banana hleb – recept korak po korak
1. Priprema banane
Oljušti banane, istuci viljuškom u pastu – neka ostanu komadići da hleb dobije teksturu.
Dodaj jaja, šećer i ulje – kratko sjedini smesu.
2. Dodavanje suvih sastojaka
U smesu ubaci brašno, prašak za pecivo, sodu, so i cimet. Ne preteruj sa mešanjem – cilj je ujednačen, ali ne previše gust smjesa.
3. Dodaj razne dodatke
Sada je vreme za orahe, lešnike ili kapljice čokolade. Lagano umešaj.
4. Pečenje
Sipaj smesu u podmazan kalup (20×10 cm ili sličan). Peći na 180 °C (bez prethodnog zagrevanja) oko 45–50 minuta. Čačkalica iz kolača treba izaći čista.
5. Hlađenje i serviranje
Ohladi hleb u kalupu 10 minuta, izvadi ga i ostavi da se potpuno prohladi na rešetki. Seći možete topao ili hladan – uživanje je jednako!
Saveti za bolji Banana hleb svaki put
Prezrele banane su ključ – što više zrele, to je bolji ukus i miris.
Ne mešaj previše – preterano mešenje može da napravi gumenastu teksturu.
Dodaci su opcionalni – pokušaj s orasima za hrskavu varijantu ili sa kapljicama za ljubitelje čokolade.
Probaj sa integralnim brašnom – zameni deo belog brašna za zdraviju verziju.
Peći na srednjoj visini rerne – tako Banana hleb peče ravnomerno.
Kako poslužiti Banana hleb
- Topli uz maslac i med – klasik koji nikad ne razočara.
- S jogurtom i bobičastim voćem – za zdravi doručak.
- Poljuben kremom od kikirikija – za pravu poslasticu.
- Uz kafu ili čaj – savršen za pauzu i druženje.
Banana hleb – recept koji uvek uvek uspeva
Banana hleb je više od običnog peciva – to je sitnica koja čini život boljim. Bez obaveze za komplicirane sastojke i proces, a sa ogromnim zadovoljstvom pri svakom zalogaju. Ne postoji savršen desert – ali je ovo definitivno jedan od favorita.
Isprobajte recept, podelite fotografiju i napišite nam u komentarima kako ste ga vi oplemenili.
Za još takvih jednostavnih, domaćih, a ukusnih recepata i svežih sastojaka, posetite online pijacu Obrenovac. Jer lepota kuhinji leži u malim stvarima!
Comments are closed.