1
banana-hleb-recept

Zaboravite na industrijske slatkiše – pravi Banana hleb je domaća klasika koja oduševljava svojom mekoćom i prirodnom slatkoćom. Ovaj recept je osmišljen da transformiše prezrele banane u nešto čemu se svi raduju. Bez puno šećera, sa zdravim sastojcima, a ipak toliko aromatičan da nestane sa stola za tren.

Banana hleb – Recept koji spaja slatko i zdravo u jednom zalogaju

Nema miksera, nema kompliciranih tehnika – samo dobra kombinacija banana, brašna, jaja i začina. Pa da krenemo da pravimo savršen Banana hleb!

Zašto baš Banana hleb i zašto ovaj recept?

  • Prirodno sladak – koristi prezrele banane, smanjuje potrebu za dodatnim šećerom. 
  • Jednostavan i brz – bez miksera, sve ide u jednu šerpu. 
  • Hranljiv i zasitan – odličan doručak uz jogurt ili užina uz čaj. 
  • Prilagodljiv – dodaj orahe, čokoladu, suvo voće… 
  • Savršena konzistencija – spolja hrskav, unutra mekan. 

Sastojci za savršen Banana hleb

  • 3 prezrele banane (zrele s tamnim flekama) 
  • 2 jaja 
  • 80 g smeđeg šećera (može i bijeli, po ukusu) 
  • 80 ml ulja (suncokretovo, kokosovo ili maslinovo) 
  • 150 g brašna 
  • 1 kašičica praška za pecivo 
  • 1/2 kašičice sode bikarbone 
  • Prstohvat soli 
  • 1 kašičica cimeta (opciono) 
  • 50 g mlevenih oraha, lešnika ili čokoladnih kapljica (opciono) 

banana-hleb

Kako napraviti Banana hleb – recept korak po korak

1. Priprema banane

Oljušti banane, istuci viljuškom u pastu – neka ostanu komadići da hleb dobije teksturu.
Dodaj jaja, šećer i ulje – kratko sjedini smesu.

2. Dodavanje suvih sastojaka

U smesu ubaci brašno, prašak za pecivo, sodu, so i cimet. Ne preteruj sa mešanjem – cilj je ujednačen, ali ne previše gust smjesa.

3. Dodaj razne dodatke

Sada je vreme za orahe, lešnike ili kapljice čokolade. Lagano umešaj.

4. Pečenje

Sipaj smesu u podmazan kalup (20×10 cm ili sličan). Peći na 180 °C (bez prethodnog zagrevanja) oko 45–50 minuta. Čačkalica iz kolača treba izaći čista.

5. Hlađenje i serviranje

Ohladi hleb u kalupu 10 minuta, izvadi ga i ostavi da se potpuno prohladi na rešetki. Seći možete topao ili hladan – uživanje je jednako!

Saveti za bolji Banana hleb svaki put

Prezrele banane su ključ – što više zrele, to je bolji ukus i miris.
Ne mešaj previše – preterano mešenje može da napravi gumenastu teksturu.
Dodaci su opcionalni – pokušaj s orasima za hrskavu varijantu ili sa kapljicama za ljubitelje čokolade.
Probaj sa integralnim brašnom – zameni deo belog brašna za zdraviju verziju.
Peći na srednjoj visini rerne – tako Banana hleb peče ravnomerno.

Kako poslužiti Banana hleb

  • Topli uz maslac i med – klasik koji nikad ne razočara. 
  • S jogurtom i bobičastim voćem – za zdravi doručak. 
  • Poljuben kremom od kikirikija – za pravu poslasticu. 
  • Uz kafu ili čaj – savršen za pauzu i druženje. 

Banana hleb – recept koji uvek uvek uspeva

Banana hleb je više od običnog peciva – to je sitnica koja čini život boljim. Bez obaveze za komplicirane sastojke i proces, a sa ogromnim zadovoljstvom pri svakom zalogaju. Ne postoji savršen desert – ali je ovo definitivno jedan od favorita.

Isprobajte recept, podelite fotografiju i napišite nam u komentarima kako ste ga vi oplemenili.

Za još takvih jednostavnih, domaćih, a ukusnih recepata i svežih sastojaka, posetite online pijacu Obrenovac. Jer lepota kuhinji leži u malim stvarima!

Comments are closed.

0