Komentari su isključeni na Jela od paprike babure
paprika babura

U bogatom svetu povrća, koje čini srž naše kuhinje, paprika zauzima posebno mesto. Među brojnim vrstama, jedna se ističe punoćom ukusa i izuzetnom pogodnošću za pripremu, to je paprika babura.

Jela od paprike babure predstavljaju pravi gastronomski spektakl, jer se jednostavnost sastojaka spaja sa neodoljivim ukusom domaće kuhinje.

U nastavku pročitajte zašto je paprika zdravo i kvalitetno povrće, zašto je toliko zastupljena u ishrani, kao i preporuke najboljih recepata sa baburom.

Nutritivna vrednost: paprika babura – zdravlje na tanjiru

Pre nego što zaronimo u recepte, važno je da istaknemo koliko je babura korisna za naše zdravlje jer je prava riznica vitamina i minerala.

  • paprika babura – kalorije: Babura je izuzetno niskokalorična. U proseku, 100 grama sirove paprike babure sadrži svega oko 20-30 kalorija. Ona je bogata vlaknima, koja podstiču zdrav rad creva i daju osećaj sitosti, što je čini idealnim izborom za one koji prate unos kalorija. Sadrži i određenu količinu prirodnih šećera, koji joj daju blagu slatkastu notu.
  • paprika babura – vitaminini: Kao i sve paprike, babura je izvor vitamina C, snažnog antioksidansa koji jača imuni sistem, podstiče proizvodnju kolagena za zdravu kožu i zglobove i pomaže u apsorpciji gvožđa. Takođe, sadrži vitamin A (u obliku beta-karotena, koji joj daje žučkastu nijansu), neophodan za dobar vid i zdravlje kože, kao i vitamine iz B grupe.
  • paprika babura – minerali i antioksidansi: Babura obiluje mineralima kao što su kalijum (važan za funkciju srca i regulaciju krvnog pritiska), magnezijum i mangan. Prisustvo raznih antioksidanata i fitonutrijenata pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa i hroničnih bolesti.

Kada uzmemo sve ovo u obzir, činjenica je da redovna konzumacija paprike babure ne samo da oplemenjuje jelovnik, već i značajno doprinosi očuvanju dobrog zdravlja tela.

Najbolji recepti sa paprikom baburom

Prava magija babure otkriva se u kuhinji. Njena čvrsta struktura i širina čine je savršenom „posudom“ za punjenje, ali je podjednako dobra i u drugim jelima.

1. Klasik nad klasicima: Punjene babure sa mesom

Jelo sa mesom od paprike babure

Ovo je verovatno najomiljenije jelo od ove paprike.Proces je jednostavan, a rezultat uvek spektakularan.

Sastojci:

8-10 paprika babura, 500g mlevenog mesa, 1 šolja pirinča, 1 glavica crnog luka, čen belog luka, mlevena paprika, so, biber, list peršuna i paradaz sos.

Priprema:

Izrežite „kapicu“ sa vrha paprike i pažljivo očistite unutrašnjost od semenki. Na ulju propržite sitno seckani luk, dodajte mleveno meso i pirinač, promešajte, pa začinite po ukusu. Ovom filu možete dodati i komadiće slanine ili dimljene pančete za intenzivniji ukus. Punite paprike, postavite ih u šerpu jednu do druge, prelijte mešavinom vode i paradajz sosa da ogreznu, i kuvajte na tihoj vatri oko sat vremena. Možete pripremiti i zapršku kojom ćete preliti jelo pred kraj kuvanja.

2. Posni biser: Babure punjene krompirom

Odlična opcija za posne dane ili vegetarijansku trpezu.

Sastojci:

8-10 babura, 4-5 krupnijih krompira, 1 crni luk, so, biber, mlevena paprika, ulje.

Priprema:

Krupno izrendajte krompir. Propržite seckani luk, dodajte krompir i zajedno sa začinima propržite. Filom punite paprike. Poređajte ih u tepsiju, prelijte malom količinom vode i ulja, zatvorite tepsiju aluminijumskom folijom i pecite u rerni na 200°C dok paprike ne omekšaju i ne porumene.

3. Brzo i ukusno: Babure punjene sirom

Savršen spoj mekane paprike i sočnog nadeva.

Sastojci:

8-10 babura, 300g izmrvljenog sira (može mešavina fete, kajmaka i zrelog belog sira), 2 jajeta, kisela pavlaka, malo neutralne pavlake, so, biber, peršun.

Priprema:

Pomešajte sve sastojke za fil. Paprike punite smesom, poređajte u vatrostalnu posudu i prelijte neutralnom pavlakom. Pecite u rerni na 180°C 30-40 minuta, dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Ovo jelo je izuzetno ukusno i toplo i ohlađeno.

4. Originalna kombinacija: Babura punjena kupusom

Ovo jelo je pravo otkriće za ljubitelje kupusa.

Sastojci:

8-10 babura, 1 manja glavica svežeg kupusa, 1 crni luk, so, biber, mlevena paprika, ulje.

Priprema:

Kupus sitno naseckajte i propržite na ulju zajedno sa seckanim lukom, da omekša i malo porumeni. Začinite. Ohlađenom smesom punite paprike. Poređajte ih u šerpu, prelijte toplom vodom sa malo mlevene paprike i kuvajte na tihoj vrati 45-60 minuta.

Za zimnicu, babure možete puniti rendanim kupusom, ređati u velike tegle, preliti mešavinom sirćetne kiseline,soli, šećera i vode i napraviti fenomenalnu turšiju.

Paprika je mnogo više od običnog povrća. Zato,sledeći put kada na pijaci ugledate zaobljene, žute, divne plodove, nemojte proći pored njih. Kupite ih, pripremite punjne paprike babure i doživite pravu čaroliju ukusa.

0