Ruska salata jedan je od najomiljenijih specijaliteta koji krasi gotvovo svaku svečanu prazničnu trpezu, a često prati i svakodnevne obroke.
Iako joj ime ukazuje na rusko poreklo, ova salata tokom vremena postala je deo kulinarskog nasleđa mnogih zemalja, pa tako i naše.
Detaljno ćemo objasniti kako se pravi najbolja ruska salata, od izbora svežeg povrćaae i ostalih sastojaka pa sve do procesa kuvanja povrća i savršene tehnike pripreme, u slučaju da želite posnu ili mrsnu varijantu.
Šta sve ide u rusku salatu?
Klasična ruska salata ima jednostavnu, ali specifičnu kombinaciju sastojaka. Osnova su kuvano povrće, uz dodatak mesa ili ribe u klasičnoj verziji, a zatim preliv od majoneza koji sve povezuje.
Osnovni sastojci za klasičnu rusku salatu su:
- Povrće: krompir, šargarepa i grašak čine neizostavnu osnovu.
- Kiseli krastavci: sečeni na male kockice, daju prepoznatljivi slatko-kiseli ukus koji balansira salatu.
- Majonez: domaći majonez je neprevaziđen, ali dobar i kvalitetan kupovni je takođe prihvatljiv.
- Meso: U tradicionalnoj verziji, dodaje se kuvno pileće belo meso, sečeno na kockice. Veoma česta je i verzija sa šunkom.
- Začini: So i biber su obavezni. Ponekad se dodaje i malo senfa za aromu.
Ovo su osnovni sastojci, ali postoje brojne varijante. Neki dodaju jaja, kuvana i sečena, dok drugi vole da ubace i malo seckane suve pečenice za dimljenu aromu.
Koliko se kuva povrće za rusku salatu?
Pravilno kuvano povrće je ključ uspeha ruske salate. Ako je povrće prekuvano, salata će biti kašasta, ako je nedovoljno kuvano, biće neukusna.
Vodič za kuvanje povrća:
Koristite krompir koji je dobar za kuvanje (čvrst, a ne ljepljiv). Oljuštite ga i isecite na manje, ujednačene kockice kako bi se ravnomerno skuvao. Kuvajte u posoljenoj vodi dok ne omekša. Probajte viljuškom, treba da uđe lako, ali da se kockica ne raspadne. To obično traje 15-25 minuta, u zavisnosti od veličine komada.
Šargarepu takođe oljuštite i isecite na kockice slične veličine kao krompir. Šargarepa se kuva nešto duže od krompira. Stoga je najbolja praksa da je kuvate odvojeno ili da je stavite u šerpu nekoliko minuta pre krompira. Vreme kuvanja šargarepe je 20-30 minuta.
Ako koristite svež grašak, trebalo bi ga kratko prokuvati (10ak minuta). Međutim, u modernom pripremanju salate, najčešće se koristi konzervirani ili zamrznuti grašak. Konzervirani se samo ocedi, dok se zamrznuti prelije vrelom vodom, prokuva 20ak minuta i ocedi.
Nakon kuvanja, ocedite povrće i ostavite da se potpuno ohladi pre mešanja sa majonezom. Ako dodate majonez na toplo povrće, salata će postati vodenasta.
Ruska salata – najbolji recept
Etape za pripremu savršene ruske salate:
- Priprema povrća: Krompir i šargarepu oljuštite, isecite na kockice od oko 0.5-1 cm i pojedinačno obarite u posoljenoj vodi dok ne omekšaju. Ocedite i ostavite da se potpuno ohlade.
- Priprema drugih sastojaka: Kisele krastavce dobro ocedite i iseckajte na sitnije kockice. Meso (kuvano pileće belo ili šunku) takođe isecite na kockice. Dodajte jaja (obarite ih na tvrdo, oljuštite i izrendajte) da postignete kremastu strukturu.
- Mešanje: U veliku činiju stavite ohlađeno povrće, krastavce i meso. Lagano promešajte varjačom da se sjedini.
- Začinjavanje: Posolite, pobiberite po ukusu. Ako volite, dodajte kašičicu senfa.
- Dodavanje majoneza: Dodajte majonez postepeno, počevši sa manjom količinom. Pažljivo promešajte da se svi sastojci jednako prekriju. Ako vam deluje suvo, dodajte još majoneza dok ne postignete željenu kremastu konzistenciju.
- Odležavanje: Ovo je možda najvažniji korak! Rusku salatu obavezno stavite u frižider da odstoji najmanje 2-3 sata, a najbolje preko noći. Tokom tog vremena, ukusi će se sjediniti, povrće će upiti preliv i salata će postati mnogo ukusnija i kremastija.
Brza ruska salata – recept
Za one koji nemaju vremena za kuvanje povrća, postoji brzo rešenje:
- Mešavina zamrznutog povrća: Kupite mešavinu zamrznutog povrća namenjenu za rusku salatu (obično sadrži kockice krompira, šargarepe i grašak). Ovo povrće je već isečeno i blago obareno, tako da ga treba samo prokuvati u slanoj vodi 10 – 15 minuta, ocediti i ohladiti. Ovo uveliko ubrzava proces.
- Korišćenje gotovih sastojaka: Umesto da kuvate meso, možete koristiti kvalitetnu šunku ili dimljenu piletinu.

Posna ruska salata
Za posne dane ili vegetarijansku verziju, ruska salata se lako prilagođava. Ključna promena je izostavljanje mesa i dodavanje oceđenih komada konzervirane tune.
Kao osnovu možete koristiti isto kuvano povrće (krompir, šargarepu, grašak). Pored kiselih krastavaca, možete dodati i malo seckanih maslina, kapar ili kockice kuvane cvekle za drugačiju boju i ukus.
Kada je u pitanju preliv, umesto običnog majoneza, koristite posni majonez, a uz so i biber obavezno dodajte i malo senfa.
Koliko ruska salata može da stoji?
Ruska salata je salata sa majonezom, pa je vrlo osetljiva na čuvanje. Ako je čuvate u dobro zatvorenoj posudi u frižideru, ruska salata može da stoji 2 do 3 dana. Nakon toga, povrće počinje da otpušta vodu i salata gubi na kvalitetu, a tu je i povećan rizik od kvarenja.
Nikada je ne ostavljajte na sobnoj temperaturi duže od 2 sata, pogotovo u toplim danima. Ukoliko ste je služili na trpezi, ostaci moraju što pre u frižider.
Ako pravite salatu unapred, možete je pripremiti bez majoneza. Povrće, meso i krastavce pomešajte i čuvajte u frižideru, a majonez dodajte tek neposredno pre serviranja ili par sati ranije.
Ruska salata je više od obične salate – to je ukus detinjstva i siguran znak praznika. I zato srećni praznici i prijatno!