Komentari su isključeni na Kako se pravi šarena salata za zimnicu?
Šarena salata u činiji

Kada plodovi jeseni dostignu svoj vrhunac, a pijace i bašte obiluju šarenilom paprika, paradajza, šargarepa i tikvica, pametna domaćica već razmišlja o zimi i jednoj od najomiljenijih zimnica – šarenoj salati. 

Kako se pravi šarena salata za zimnicu koja će oduševiti celu porodicu? To nije običan recept i obična salata, to je ritual očuvanja ukusa i mirisa leta u tegli, koji će nas tokom tmurnih zimskih meseci podsetiti na boje, sunce i toplotu. 

U nastavku pročitajte kako da napravite šarenu salatu – od odabira kvalitetnog svežeg povrća, do malih trikova i najboljeg recepata koji svima uspeva.

Šarena salata – zimnica broj jedan

Zbog svoje savršene ravnoteže šarena salata za zimu predstavlja zimnicu broj jedan . Za razliku od pojedinačnih turšija koje su fokusirane na jedno povrće, šarena salata kombinuje različite boje, teksture i ukuse. 

Slatkoća šargarepe, ukus crnog luka, hrskavost paprika, kiselost zelenog paradajza i neutralna podloga, tikvica ili patlidžana stvaraju harmoniju u ustima. Ona nije samo prilog uz glavno jelo, često postaje i glavna atrakcija na stolu. 

Šarena salata – da li je zdrava koliko je ukusna?

Apsolutno da! Osim što sadrži sve vitamine i minerale iz svežeg povrća, proces konzerviranja u sirćetu ima dodatne benefite. 

Sirće deluje kao prirodni konzervans, a smatra se da blago podstiče varenje i metabolizam. Izbegavanjem veštačkih aditiva i konzervanasa, vi stvarate zdravu i prirodnu zalihu za zimske mesece.

Šarena salata u činiji

Koje povrće ide u šarenu salatu?

Pre nego što krenete u sam proces pripreme, ključno je obezbediti sveže i kvalitetne sastojke jer su oni osnova dobrog finalnog proizvoda. Struktura i bogatstvo ukusa zimnice, direktno zavisi od svežine povrća.

  • Paprike: Koristite što šarenije paprike (crvene, žute, zelene) kako biste postigli onaj prepoznatljivi šareni efekat. One bi trebalo da su čvrste i sjajne.
  • Crni luk: Idealne su manje, čvrste glavice crvenog luka
  • Paradajz: Koristite čvrst, zeleni paradajz. Pokušajte da izbegnete previše vodenaste sorte.
  • Tikvice ili patlidžan: Tikvice treba da su mlade i čvrste, dok patlidžan treba odabrati sitan, sjajan i bez ožiljaka.
  • Šargarepa: Dodaje slatkast prizvuk i lepu, narandžastu boju.
  • Celer (opciono): Za one koji vole aromatičniju notu.

Najbolji recept za šarenu salatu

Ovo je jedan od najpopularnijih recepata koji će izgledom, bojom i ukusom očarati sva vaša čula.

Sastojci (za oko 4-5 litarskih teglí):

  • 2 kg paprika (mešavina boja)
  • 1 kg tikvica ili patlidžana
  • 1 kg paradajza
  • 0,5 kg crnog luka
  • 2 šargarepe (opciono)
  • Svež peršun ili celerov list

Za preliv:

  • 1 litar vode
  • 0,5 litar sirćeta (preporučujemo jabukovo ili vinsko sirćete zbog blažeg ukusa)
  • 200 ml ulja
  • 3-4 kašike šećera
  • 2 kašike soli

Začini:

  • 15-20 zrna celog bibera
  • 3-4 lovorova lista
  • so

Kako se pravi šarena salata: Postupak pripreme korak po korak

Uz jednostavne korake i naše savete, vaša šarena salata postaće kraljica zimnice, kojoj niko neće odoleti, a sve što treba, je da ispratite sledeće korake:

  • Priprema povrća – Paprike očistite i iseckajte na kockice. Tikvice ili patlidžan isecite na slične kockice. Ako koristite patlidžan, posolite ga i ostavite da „pusti vodu“ oko 30 minuta, a zatim dobro isperite. To će da spreči gorkast ukus. Paradajz očistite i isečite na kolutove ili kockice. Crni luk oljuštite i isecite na rebarca. Šargarepu izrendajte na krupnije rende.
  • Mešanje – U velikoj posudi pažljivo pomešajte isečeno povrće. Dodajte sitno seckani peršun ili celerov list. Ovaj korak je veoma važan jer se postiže ujednačena „šarenost“.
  • Priprema preliva – U šerpu stavite vodu, sirće, ulje, šećer, so, biber i lovorov list i prokuvajte. Nakon što proključa, ostavite da se hladi dok ne spremite tegle.
  • Sterilizacija i punjenje tegli – Tegle i poklopce dobro operite i sterilizujte kuvanjem u vodi ili u rerni. Povrće gusto slažite u tegle, do navoja poklopca. Povremeno protresite teglu kako bi se povrće bolje sleglo i napunilo sve praznine.
  • Zalivanje i pasterizacija – Složeno povrće u teglama prelijte ohlađenim prelivom. Preliv mora potpuno prekriti povrće. Zatvorite tegle poklopcima. Postavite tegle u veliku šerpu na čije ste dno stavili krpu ili drvenu podlogu da se staklo ne bi lomilo. Nalijte toplu vodu do 3/4 visine tegle i kuvajte na tihoj vatri 20-25 minuta (pasterizacija).
  • Završna faza – Kad se prohlade, pažljivo izvadite tegle i ostavite da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi. Proverite da li su se poklopci „uvukli“ – to je znak da je tegla hermetički zatvorena i da će salata trajati mesecima.

Neka pravljenje šarene salate bude lepo iskustvo i posao koji ćete raditi sa osmehom. Ne žurite sa postupkom. I ne zaboravite da su kvalitetno povrće i dobra priprema polovina posla. Možete se igrati i eksperimentisati sa začinima.

Klasična šarena salata, ili uz dodatak malo ljute papričice, kima ili koriandera. Izaberite svoju savršenu kombinaciju i uživajte u bogatstvu ukusa i šarenu salatu koja će upotpuniti svako jelo.

0