Priprema slavskog kolača jedan je od najlepših običaja u srpskoj tradiciji, ali i trenutak koji neretko izaziva brigu domaćice, koja je u to doba godine uvek ista: kako da ne puca slavski kolač?
Iako je pucanje kore česta pojava, uz par proverenih tehnika moguće je postići da kolač ostane ravan, lep i svečan, baš onakav kakav se šepuri na slavskoj trpezi.
U nastavku donosimo jasne savete, kao i odgovore na pitanja koja se najčešće postavljaju kada je reč o pripremi ovog važnog hleba.
Šta je slavski kolač i zašto je važan u srpskoj tradiciji?
Slavski kolač je jedan od najvažnijih simbola krsne slave. To je hleb koji predstavlja mir, jedinstvo i blagostanje doma.
Sprema se od običnog testa, ali se ukrašava posebnim motivima poput pletenica, krsta, žita ili golubice, a tokom rezanja i osvećenja ima centralno mesto u slavskom obredu. Upravo zato svaka domaćica želi da kolač bude lep, ravan i neoštećen, a ponekad se dogodi da tokom pečenja pukne.
Zašto puca slavski kolač?
Razloga zbog kojih puca slavski kolač ima više, ali se svi svode na nekoliko ključnih koraka u kojima najčešće dolazi do greške:
- Previše zbijeno testo – Ako testo nije dobro umešeno ili ako se predugo mesi, može postati gusto i tvrdo. Tokom pečenja ovako zbijeno testo nema dovoljno prostora da pravilno raste, pa puca na površini.
- Nedovoljno vremena za narastanje – Ovo je jedan od najčešćih uzroka. Slavski kolač mora imati dovoljno vremena da naraste, i u prvoj i u drugoj fermentaciji. Ako se testo prerano stavi u rernu, neravnomerno će se širiti i pucati.
- Previše visoka temperatura rerne – Ako rerna nije umereno zagrejana, površina kolača brzo stvrdne, a unutrašnjost i dalje raste, pa dolazi do karakterističnog pucanja.
- Previše suv ili premekan ukras – Ukoliko su ukrasi napravljeni od drugačije teksture i nisu pravilno pričvršćeni, mogu se odvojiti ili povući testo, što takođe uzrokuje pucanje.
Razumevanje ovih uzroka prvi je korak ka rešavanju dileme kako da napravimo savršeni slavski kolač koji će očarati u svakom pogledu.
Najbolji recept za slavski kolač
Postoji mnogo varijanti, ali ovaj provereni recept daje mekan, vazdušast kolač koji ne puca i dugo ostaje svež.
Potrebno je:
- 1 kg brašna
- 2 kocke svežeg kvasca ili 2 kesice suvog
- 4 kašike šećera
- 2 kašičice soli
- 3 jajeta (najbolje domaća jaja)
- 250 ml mleka
- 150 ml vode
- 150 ml ulja ili 100 g putera
- narandžina kora (opciono)
Priprema:
- Stavite kvasac u mlako mleko sa malo šećera
- U većoj posudi sjedinite brašno, so i šećer, pa dodajte jaja, ulje i kvasac
- Postepeno dodajte vodu i mesite dok ne dobijete glatko, elastično testo
- Ostavite da naraste 45 do 60 minuta
- Oblikujte kolač, stavite u kalup i ostavite da naraste još 30 do 40 minuta
- Dodajte ukrase, premažite žumancetom umućenim sa malo mleka
- Pecite 40 do 50 minuta na 180°C
Ovaj recept daje izuzetno stabilan kolač koji ne puca.
Posni slavski kolač – recept
Za slave koje padaju u dane posta, posni slavski kolač se pravi bez mleka i jaja, a rezultat je jednako ukusan i postojan.
Potrebno:
- 1 kg brašna
- 2 kesice suvog kvasca
- 3 kašike šećera
- kašičica soli
- 500 ml mlake vode
- 150 ml ulja
- korica limuna ili narandže
Priprema je slična, s tim da se testo mesi malo duže kako bi dobilo elastičnost. Posni ukrasi takođe se prave od vode, brašna i ulja.
Pečenje traje oko 45 minuta na 180°C, a zahvaljujući dobro odmerenoj tečnosti testo ostaje mekano, bez pucanja.
Kako napraviti ukrase za slavski kolač?
Ukrasi su ono što slavski kolač čini prepoznatljivim, pa je važno da budu lepi, ali i dovoljno čvrsti da izdrže pečenje.
Testo za ukrase uvek treba da bude čvršće i gušće od osnovnog testa. Ako je previše mekano, ukrasi će izgubiti oblik tokom pečenja. Najbolje je koristiti testo spravljeno od:
- brašna
- malo soli
- vode
- kašičice ulja
Ovaj sastav omogućava da ukrasi ostanu beli i postojani. Kada oblikujete vrpce, vinovu lozu, ptičice, grozdove, krst i druge ornamente, obavezno ih ostavite da se prosuše 10 do 15 minuta pre postavljanja na kolač. Tako će zadržati oblik i biće lakši za lepljenje.
Ako želite da ukrasi budu potpuno beli i mat, tokom pečenja ih možete prekriti papirom za pečenje kako ne bi tamneli.
Kako zalepiti ukrase za slavski kolač?
Da se ukrasi ne bi pomerali i kako ne bi doprineli pucanju, važno je pravilno ih postaviti na kolač.
Najbolji način lepljenja je korišćenje blago umućenog belanceta. Belance deluje kao prirodni lepak. Dovoljno je da površinu kolača premažete tankim slojem, a zatim pažljivo pritisnete ukrase.
Druga opcija je mešavina brašna i vode, napravljena u gustu pastu. Ovaj lepak je odličan za veće ukrase, kao što je krst ili grozd.
Obavezno ukrase lepite pred samu završnicu drugog narastanja, kada je tekstura testa već stabilna. Ako ih stavite prerano, upašće u testo. Ako ih stavite prekasno, neće se dobro spojiti pa mogu povući testo prilikom pečenja.

Kako da ne puca slavski kolač – dodatni saveti
Za savršen rezultat, obratite pažnju na sledeće trikove:
- Kolač uvek stavljajte u zagrejanu, ali ne prevruću rernu
- Idealna temperatura je između 170°C i 180°C
- Pre pečenja blagim nožem napravite mali, diskretni rez na mestu gde bi kolač prirodno mogao da pukne. Tako ćete “kontrolisati” širenje
- Ne otvarajte rernu prvih 20 minuta pečenja
- Ako primetite da površina brzo tamni, prekrijte je papirom
- Koristite kalup odgovarajuće veličine jer pretesan kalup podiže testo vertikalno i povećava rizik od pucanja
Uz ove savete, jasna objašnjenja i proveren recept, dilema kako da ne puca slavski kolač biće rešena jednom zauvek.
Bilo da pravite mrsni ili posni kolač, najvažnije je da radite strpljivo i u ritmu tradicionalnog običaja, baš onako kako priliči slavskom danu. Merak Pijaca vam želi srećnu slavu i uvek uspešan slavski kolač!